2.El ve Yeni Sanayi Makinaları Alım Satımı
Taşlama, bir forma dair imal edilmiş olan ser ve aşındırıcı taneler içeren kesini ile üretilmekte olan iş parçası üzerinden çok fazla noktadan eş zamanlı olarak talaş kaldırma işlemine denir. Taşlama işleminin yapıldığı bu tezgahlara da taşlama tezgahları adı verilir. Biz imalat sürecinde taşlama tezgahlarının genelde ölçüsel hassasiyeti olan ve yüzey kalitesinin yüksek olmasının istendiği noktalarda görürüz. Taşlama belli bir geometriye getirilmiş veya serbest haldeki sert, köşeli, aşındırıcı tane ve bu tanelerin bütünüyle oluşturulmuş takımlarla yapılan talaş kaldırma işlemidir. Taşlama temel malzeme işleme aşamalarından birisidir. Taneler üzerindeki küçük kesici uçlar talaş oluşumunu sağlar. Talaş kaldırma esnasında aşındırıcı taş kendi ekseni etrafında oldukça yüksek devirlerde dönme hareketi yapar. Kesme işlemi, aşındırıcı taş ile iş parçası arasındaki sürtünme sayesinde gerçekleşir. Aşındırıcı taş, aşındırıcı taneciklerin çeşitli bağlayıcılarla birbirine bağlanmasıyla elde edilir. Taşlama prosesinin başlıca amaçları şunlardır: İş parçalarının belirlenen hassas tolerans aralığında işleme. Isıl işlem sonrası meydana gelen çarpılmaları giderme. Sertleştirilmiş yüzeylerden talaş kaldırma. Bu konuda taşlama işlemi ile, tornalama ve frezeleme işlemlerine nazaran çok daha kaliteli yüzeyler elde edilir. Genellikle imalatta son aşama olan taşlama ayrıca kaliteli ve parlak yüzeyler elde etmek amacı ile de tercih edilir. TAŞLAMA TEZGAHLARI İnsanlar, eskiden gereçleri aşındırıcı taşlarla işlerken daha sonra taşlama tezgahlarının gelişmesi ile bu sahadaki büyük boşluk giderilmiş oldu. Bugün jet motorları, yüksek basınçlı otomobil motorları ve buna benzer hassasiyet isteyen parçaların çoğu taşlama tezgahlarında işlenmektedir. Bu tezgahlar olmadan hassasiyet isteyen parçaları işlemek mümkün değildir. Ve bu hassasiyet derecesi bugün olağanüstüdür.
Taşlama tezgahları kendi içinde 5 farklı çeşide ayrılır. Bunlar piyasada Satıh/Yüzey taşlama tezgahları, Silindirik Taşlama Tezgahları, Puntasız Taşlama Tezgahları, Dişli - Profil Taşlama Tezgahları ve Çanak Taşlama Tezgahları isimleriyle de bilinirler. Doğru taşlama tezgahı seçimini yapmak işinizi her zaman kolaylaştıracak olup uzun vadede sizi daha karlı çıkaracaktır. Bu anlamda bahsedilen Taşlama Tezgahlarını kısaca tanıyalım;
Düzlem (Satıh) Taşlama Tezgahları; iş parçalarının üzerinde bulunan düzlemlerden düz olanları taşlamak amacıyla kullanılan tezgahlardır. Kavisli veya açılı düzlemlerin taşlanması için en mükemmel tercih bu olmayacaktır. Bununla birlikte Düzlem(satıh) taşlama tezgahları kendi içinde ikiye ayrılır; bunlar Yatay Milli Düzlem Taşlama Tezgahları ve Düşey Milli Düzlem Taşlama Tezgahları olarak bilinirler.
Silindirik Taşlama Tezgahları; iş parçasının üzerinde bulunan düzlemlerden silindirik bir yüzeyi taşlamak amacıyla kullanılır. Kullanım amacı yüzey kalitesini iyileştirmektir. Düzlem taşlamadan farklı olarak dönen iki taş arasında serbest iş parçası bulunur ve bu şartlar altında tabiri caizse her şekilde silindirik taşlama yapılabilir. Bir öneri olarak esas ölçünün alınmasından sonra asıl taşlama işlemine başlanması tavsiye edilebilir.
Puntasız Taşlama Tezgahları; punta deliği açılmamış veya açılması imkansız olan iş parçalarının taşlanması işleminde kullanılır. Taşlardan biri taşlama işlemiş yaparken, diğeri iş parçasını kendi ekseni doğrultusunda ilerletir. Bu taşa sevk taşı ismi verilir. Çalışan iki taş arasında çevre hızı farkı oluşur. Taşlama, taşı kendi çevre hızına yakın bir hızda iş parçasını döndürür, sevk taşı tarafından yardım alınabilir. Sev taşı aracılığıyla iş parçasının çevre hızı da bir miktar azaltılır. Böylece taşın iş parçasından talaş kaldırması da sağlanmış olur.
Taşlama işleminin yapılma amacından bahsedecek olursak eğer parçamızın ölçüleri hassas ise ve tam istediğimiz değerlerde veya ona çok yakın değerlerde bir ölçü almak istiyorsak başvuracağımız yöntemlerden biri taşlama yöntemidir. Bunun dışında sertleştirilmiş bazı malzemelerde bu sertleştirilen bazı yüzeylerden kurtulmak istersek yine bu işlem için taşlama yöntemine gidebiliriz. Eğer silindirik bir parçamız var ise ve ısıl işlemden ötürü parçamızın yüzeyinde hatalar oluştu ise yine bu sorunu gidermek amacıyla da taşlama yapabiliriz. Yine eğer yüzeyimizin daha kaliteli ve daha parlak görünmesini istersek taşlama tezgahları aracılığıyla taşlama işlemini gerçekleştirebilir, daha güzel görünümlü bir yüzeye sahip olabiliriz.
Taşlama Tezgahları adı altında 2.el ve yeni Taşlama Tezgahları satıcılarından ve sahibinden ikinci el satılık farklı çeşitlerde Taşlama Tezgahları ilanları ve fiyatları bulunmaktadır.